Gemi İnşaa

2016 yılında elde edilen verilere göre Türkiye’de gemi inşaa sektöründen 1.5 milyar, gemi bakım ve onarım sektöründen ise 1 milyar dolardan fazla gelir elde edildi. Bu veriler ışığında değerlendirildiğinde gelecek yıllarda deniz ticaretinde, gemi inşa ve bakım-onarım sektöründe ülke sıralamamız giderek yükselecek. Bu da bizlere denizciliğin ve gemi sektörünün önemini bir kez daha hatırlatıyor.

Denizcilik Neden Önemli?
Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman pek çoğunun ortak özelliğinin denizcilikte etkin bir şekilde yer alıyor olmaları olduğunu görebiliriz. Dünyanın yaklaşık %70’nin sularla kaplı olduğunu ve tüm ülkeler arasında en etkin ulaşım yolunun denizler olduğunu düşünürsek denizciliğin önemini bir kez daha net bir şekilde görebiliriz. Özellikle ülkemiz üzerinde bulunduğu coğrafi konum sebebi ile global anlamda denizcilik faaliyetleri açısından oldukça avantajlıdır.

● Daha ekonomik taşıma maliyetlerine sahiptir
● Enerji tüketimi daha azdır
● Çevreyi daha az kirletir
● Pek çok alt sektörün çalışmasına ve istihdamına katkı sağlar

Türkiye’de Gemi İnşa Sektörü
Türkiye’de gemi inşa sektörü 1990’lar itibari ile dünyada bilinirliği artan bir marka olmaya başlamıştır. Ülkemizde faal olarak çalışan 87 adet tersane; kimyasal tankerler, kuru yük gemileri, balıkçı tekneleri, yelkenliler, yatlar gibi pek çok gemi üretimi gerçekleştirmektedir. Gemi üretimine ek olarak, ülkemizde gemi bakım-onarım sektörü de oldukça gelişmeye başlamıştır. Türkiye’de üretilen gemi modelleri ve tonajları oldukça çeşitlidir. Ülkemizde üretilen başlıca gemi çeşitleri şu şekildedir; kimyasal madde tankeri, tanker, konteyner, yük gemisi, yelkenli, kargo gemisi, balıkçı gemisi, sahil güvenlik botu, sürat teknesi, yakıt tankeri.